İçeriğe geç

Adanalılar Hangi Türk Boyu

Adana yörükleri hangi boydan?

Tam tersi de olmuş, mesela Horzum aşiretinin aşiretleri Adana ve Mersin’e, Honam aşiretinin aşiretleri ise Mersin, Kahramanmaraş, Konya ve Aksaray’a yerleştirilmişlerdir.

Hangi Türk soyundan geliyorum?

Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Soyağacı Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.

Nevşehir hangi Türk boyu?

Nevşehir bölgesinin yerleşim adlarına bakıldığında, bu bölgede yaşayan insanların genellikle Oğuz/Türkmen boyuna mensup olduğu söylenebilir. Örneğin, 24 Oğuz boyunun atası sayılan Oğuz Kağan’ın adı, Nevşehir’deki bir yerleşimin adı olan “Oğuzhan” olarak karşımıza çıkmaktadır.

Mersinliler hangi Türk boyundan?

Beğ-Dili (Beydili) Boyu: Beğ-Dili (Beydili) boyu Ankara, Çankırı, Çorum, Denizli, Gaziantep, Isparta, Mersin, Karaman ve Sivas gibi illerde yaşamaktadır.

Adana hangi soydan gelir?

MS 7. yüzyılda İslam ordularının bölgeye gelmesiyle birlikte Arap tarihçileri Adana isminin kadim peygamberlerden Yasef’in torunu Ezene’den geldiği fikrini ortaya atmışlardır.

Adana’nın hangi Türk boyu?

Oğuzların Bayat boyuna mensup olan ve Şam’dan Anadolu’ya yerleştikleri için Şambayadı Türkmenleri diye adlandırılan Türkmenlerin, Adana, Adıyaman, Karaman, Yozgat, Sivas ve Nevşehir’e yerleştikleri bilinmektedir.

Irkımızı nasıl öğreniriz?

T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.

Tüm Türklerin atası kimdir?

Türk, Turok veya et-Türk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojisine göre, tarihsel olarak yaşamış ve nesillerini bugün de sürdüren tüm Türk halklarının efsanevi atasıdır. Efsaneye göre, Türk, Jafes’in oğludur. Japheth, Nuh’un oğludur ve hem İncil’de hem de Kuran’da adı geçmektedir.

Salur boyu Alevi mi?

Bunların hemen hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta -Dodurga’dan Salur’a kadar- Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde Aleviler yaşamaktadır.

Oğuz boyu hangi soydan gelir?

Destanlara göre Oğuz boyu, Oğuz Han’ın altı oğlu ve onların dört oğlundan oluşmuştur. Bu 24 boyun farklı isimleri ve unvanları vardır. Bu bölünme Oğuz Kağan efsanesine dayanır. Daha sonra bu boylar iki boya ayrılmıştır: Bozoklar ve Üçoklar.

Kızılcahamam hangi Türk boyu?

Malazgirt’ten sonra Selçuklu Devleti ile birlikte yerleşen Kızılcahamam ve çevresindeki eskiden Tanırabad, Peçenek, Kayı, Yüreğil, Kıpçak, Çiğiller ve Çıtak köylerinden gelen Oğuz Türklerinin çeşitli boylarının da bu bölgeye yerleştiği rivayet edilmektedir.

Türkler hangi soydan gelir?

10. yüzyılda Orta Asya’dan, çoğunlukla İran üzerinden Anadolu’ya yerleşen, özellikle Oğuz Türkmenleri olmak üzere birçok kabile Türkler adı altında gruplandırılmıştır. Türk adı, Göktürk döneminden beri Orta Asya’daki Türk ırkının Türkçe konuşan topluluklarının ortak adı olmuştur.

Kayseri hangi Türk boyundan?

Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.

Adana Kozan hangi Türk boyu?

Adını Varsak adlı bir Türkmen hükümdarından alan Varsaklar (Farsaklar, Varsak-Türkmen, Varsak-Yoruken, Varsaklis, Tarsus-Türkmen), geçmişte Güney Anadolu’da Mersin ilinin (eski adıyla İçel Vilayeti) Tarsus İlçesi’ndeki Tarsus Sancağı’nda yaşamışlardır. Adana (Feke, Kozan, Saimbeyli) ve Osmaniye’de (Düziçi, Osmaniye Merkez)…

Varsak Türkleri kimlerdir?

-VARSAKLAR KİMDİR?- Oğuz boylarından Üçokların bir kolu olduğu bilinen Varsak Türkmenleri, ağırlıklı olarak Adana, Antalya ve Mersin bölgelerine yerleşirken, bir kısım grupları ise Karaman, Kırşehir, Aydın, Kahramanmaraş gibi bölgelere göç etmişlerdir.

Adana yörükleri nereden geldi?

Günümüzde yalnızca Toroslar’da yaşayan, geçimini küçükbaş hayvancılıkla sağlayan ve göçebeliği sürdüren Yörüklerin tarihine baktığımızda, Oğuz boylarına mensup olan ve 11. yüzyıldan itibaren Anadolu’da ve daha sonra Balkanlar’da yurt kuran Türkmenler karşımıza çıkar.

Yörükler hangi Oğuz boyundan?

Yörükleri ayrı bir etnik grup olarak tasvir etmek ve onları Türkmen ve Türkler isimlerinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Yörükler etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundan gelmektedir.

Hangi boydan geldiğimi nasıl öğrenirim?

T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.

Ulu yörükler hangi boydan?

24 Oğuz boyundan sadece Kınık boyu Yörük boylarının büyük çoğunluğunu oluşturuyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir