İçeriğe geç

Azmetmek Nasıl Yazılır Tdk

Azmetti nasıl yazılır TDK?

kurmak, belirlemek, emretmek, hapsedilmek, yönetmek, yemin etmek, nakledilmek, sabırlı olmak, zehirlenmek … Bu yardımcı fiiller, son hecesinde dar ünlü olmayan ve ünlüyle başlayan bir ek alan sözcüklerin yanına yazılmaz: erkek olmak, sunmak, dans etmek, tanımak, sözcük olmak, terk edilmek …

Azmettirmek ne demek TDK?

Bir kimsenin hukuka aykırı bir fiili işleme kastı yokken suç işlemeye yönlendirilmesi veya bir başkasının etkisi altındayken suç işlemeye karar verilmesi suç işlemeye tahrik teşkil eder.

Azmetmek ne demek?

Geçmişi gizle Geçmiş detayları Geçmişi temizle Geçmiş: bekleyin.

Arzetmek nasıl yazılır TDK?

Türkçe Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “teklif”tir. Yani “arz” kelimesi ayrı yazılır ve yan yana yazılmaz. “Teklif” olarak yanına yazılması yanlış bir kullanımdır. Fedakarlık “bir otoriteye saygı göstermek” anlamına gelir.

Art arda nasıl yazılır TDK?

Ardışık kelimesinin doğru yazımı “sequential” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazmak yanlış olur.

Zehretmek nasıl yazılır TDK?

Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlış kullanımı “zehir” olan kelimenin doğru kullanımı “zehir”dir. Kıskançlık, aralarında bir mesafe yaratarak ilişkilerini kelimenin tam anlamıyla zehirledi.

Azmettirme nedir?

Tahrik; Bir suçun işleneceği hakkında hiçbir fikri olmayan bir kimsenin, bir başkası tarafından o suçu işlemeye ikna edilmesidir.

Adam yaralamaya azmettirme cezası kaç yıldır?

Kasıtlı bedensel zarar verme suçuna yardım ve yataklık Başkasının bedenine kasten acı veren veya sağlığını veya zihinsel yeteneklerini bozan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Havsız ne demek TDK?

Tüy bırakmayan bir yüzeye sahip kumaşlar olmasına rağmen, bazılarının çözgü veya atkı tarafı vardır, bazılarının kumaş dokusu vardır ve bazılarının atkı ve çözgü dışında farklı renkli dekoratif ipliklerle desenlendirilmiştir. Bu tekstiller, Kirkit yardımıyla halıların da dokunduğu Istar adı verilen tezgahlarda dokunur.

Azmetmek ne demek din?

Kelime anlamı “karar vermek, ittifak etmek” olan icma, “Hz” tarafından bir fıkıh terimi olarak kullanılmıştır. Hz. Peygamber’in vefatından sonra herhangi bir asırda yaşamış bütün müçtehitlerin bir meselenin dini hükmü konusunda ittifak etmeleri anlamına gelir.

Azm edilmek ne demek?

1. Bir işi bitirmek için kesin karar vererek büyük bir azimle kendini ortaya koymak: Bunun için bütün milletin cehalet denen utancı ortadan kaldırmak için kararlı olması gerekir / (Mehmet Âkif – Ö. T.S.).

Azm olmak ne demek?

Sözlükte “ısrarla istemek, ısrarla istemek, kesin bir karar vermek” anlamlarına gelen azm, “kararlı karar, irade, sabır” anlamına gelen sebat (azm), Kur’an-ı Kerim’de beş ayette (bk. Âl-i İmrân 3/186; Tâhâ 20/115; Lokman 31/17; eş-Şurâ 42/43; el-Ahkâf 46/35) “hayırda sebat ve kararlılık”, dört ayette (el-Bakara 2/227, 235; Âl-i İmrân 3/159; …

Bilinçaltı neden bitişik yazılır?

“Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayakların altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı, akşam, ayaklarda, tatillerde vb.

Semizotu nasıl yazılır?

UYARI: Çiçek dışındaki anlamları olan fasulye çiçeği (renk), nar çiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışındaki anlamları olan öksürükotu (barut), fare otu (arsenik); sesi kısık olan çörek otu ve geleneksel olarak yazılan semizotu ve dereotu yan yana yazılmıştır.

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.

Zanneder nasıl yazılır TDK?

Bu kelime sıklıkla “şüpheli” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı varsayım biçiminde olmalıdır.

Reddetti nasıl yazılır?

Bu kelimenin doğru yazımı “reddetmek”tir. Birine verilen bir durumu veya bir şeyi kabul etmeyi reddetmek, reddetme olarak ifade edilir.

Azametin anlamı ne?

Arapça kökenli olan ihtişam kelimesi günümüzde de kullanılmakta olup görkemli, haşmetli anlamlarına gelmektedir.

Bir şey nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre “bir şey” kelimesinin doğru yazımı “bir şey”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “bir şey”dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir